Transitos Habana

Barn och unga i fokus på Tránsitos Habana 2019

Medverkar i årets festival gör Claire Parsons Co. (SE) med föreställningen Marmelad, Aaben Dans (DK) med föreställningen Armar & Ben, Ingrid Fransson från Bibu – Scenkonstbiennal för barn och unga, Alexandra Hill från Malmö Stadsteater och Bengt Andersson från Riksteatern tillsammans med de kubanska grupperna La Proa, La Colmenita, El Arca, Cuerpo Fusion, Gretzy och Las Estaciones. Memory Wax och Danza Teatro Retazos kommer även att presentera samarbetet och föreställningen Shapes som kommer att ha Sverigepremiär september 2019.

Memory Wax och Danza Teatro Retazos bjuder in koreografen Claire Parsons till residens. Detta är en pilot och blir det första svenska dansresidenset att arrangeras på Kuba med stöd av Konstnärsnämndens International Dance Program. Under residenset kommer koreograf Claire Parsons och scenograf Anna Nyberg tillsammans med dansare från Danza Teatro Retazos att utforska nya sätt att involvera publiken i samspel med scenrummet.

Transitos Habana – Skandinaviska kulturdagar i Havanna, Kuba

Transitos Habana – Skandinaviska kulturdagar är ett årligen återkommande evenemang där artister från Skandinavien presenterar sitt arbete genom gästspel, workshops, showcase, utställningar och föreläsningar. Målet är att fokusera och utveckla det internationella kulturutbytet mellan kubanska och skandinaviska artister och konstnärer inom bild-, film-, scenkonst och musik. Festivalen riktar sig till en bred målgrupp och presenterar föreställningar och aktiviteter för både barn och vuxna. Transitos Habana är ett samarbete mellan Memory Wax och det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos och var 2012-2015 en av de större aktiviteterna i vårt EU-projekt Retazos Evoluciona-Reach Out OverSeas.

Transitos Habana äger rum på Danza Teatro Retazos scen; Las Carolinas, Fabrica de Arte Cubano och på hustak, gator och torg i stadskvarteren i gamla Havanna.