Tránsitos Habana

Tránsitos Habana – Skandinaviska kulturdagar i Havanna, Kuba

Tránsitos Habana – Skandinaviska kulturdagar är en biennal där artister från Skandinavien presenterar sitt arbete genom gästspel, workshops, showcase, utställningar och föreläsningar. Målet är att fokusera och utveckla det internationella kulturutbytet mellan kubanska och skandinaviska artister och konstnärer inom bild-, film-, scenkonst och musik. Festivalen riktar sig till en bred målgrupp och presenterar föreställningar och aktiviteter för både barn och vuxna. Tránsitos Habana är ett samarbete mellan Memory Wax och det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos och var 2012-2015 en av de större aktiviteterna i vårt EU-projekt Retazos Evoluciona-Reach Out OverSeas.

Tránsitos Habana äger rum på Danza Teatro Retazos scen; Las Carolinas, Fabrica de Arte Cubano och på hustak, gator och torg i stadskvarteren i gamla Havanna.

2022 – åttonde gången vi genomför Tránsitos Habana

Äntligen är det dax för festival igen, den 23-29 maj 2022, efter uppehåll på grund av pandemin. Vi startar programmet med samarbeten och workshops i skolor i gamla Havanna med artister från Skandinavien och Kuba och avslutar veckan med uppträdanden och aktiviteter för hela familjen. Den 27:e kommer det att vara en invigningsceremoni med invigning av två utställningar som tillhandahålls av Svenska ambassaden som också stöttar denna festival.

2019 – Barn och unga i fokus

2019 var första året som vi helt och fullt fokuserade på kultur för barn och unga. Medverkade: Claire Parsons Co. (SE) med föreställningen Marmelad, Aaben Dans (DK) med föreställningen Armar & Ben, Ingrid Fransson från Bibu – Scenkonstbiennal för barn och unga, Alexandra Hill från Malmö Stadsteater och Bengt Andersson från Riksteatern tillsammans med de kubanska grupperna La Proa, La Colmenita, El Arca, Cuerpo Fusion, Gretzy och Las Estaciones. Memory Wax och Danza Teatro Retazos presenterade även samarbetet och föreställningen Shapes som senare hade Sverigepremiär september 2019.

Memory Wax och Danza Teatro Retazos bjöd även in koreografen Claire Parsons till residens. Det var en pilot och blev det första svenska dansresidenset att arrangeras på Kuba med stöd av Konstnärsnämndens International Dance Program. Under residenset utforskade koreograf Claire Parsons och scenograf Anna Nyberg, tillsammans med dansare från Danza Teatro Retazos, nya sätt att involvera publiken i samspel med scenrummet.