Rooms

Rum, drömmar och minnen – hur vi ibland ramar in oss själva eller öppnar dörrar mot nya möjligheter.

Soloföreställningen Rooms markerar femårsjubileet för danskompaniet Memory Wax. Här renodlas kompaniets stillsamma, filmiska och särpräglade uttryck. En föreställning om hur vi skapar våra egna inre och yttre rum, om människans behov av kontroll, där kroppen fungerar som en seismograf för varje antydan om angrepp från något kaotiskt. I ett dynamiskt spel mellan ljus och mörker, ljud och rum, frammanar dansaren Miguel Azcue en flödande fysisk och existentiell meditation över tillvaron – en förhandling mellan vårt tänkta inre och oberäkneliga yttre. Var slutar ”jag” och var tar omgivningen vid?

Våren 2011 genomfördes en turné i samarbete med Turnéslingan Tre Scener till Dansstationen i Malmö, Atalante i Göteborg och Moderna Dansteatern i Stockholm. Under samma år spelades föreställningen på Scandinavia House i New York/US och House of Sweden i Washington DC/US i samarbete med Music Doc. Rooms har även spelat på teatern Las Carolinas i Havanna/Kuba.

Hösten 2013 genomfördes ytterligare en turné i samarbete med Vass-scenkonst som vågar! till fyra skånska städer, med en helafton innehållande två soloföreställningar av Memory Wax; Still Shivering och Rooms. Båda verken ger sig in på närgångna frågor om individen och ger tillsammans en god inblick i Memory Wax språk, sina avskalade samt poetiska men också oväntade uttryck. Turnén inleddes i Simrishamn gick sedan vidare till Lund, Landskrona och Kristianstad. Varje afton avslutades med publiksamtal.

Rooms genomfördes med stöd av Dansstationen, Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Kultur Skåne och Malmö Kulturnämnd. Stort tack till Skånes Dansteater för residensperiod där.