Transit – stad i rörelse

Transit – stad i rörelse är namnet på den utomhus dansfestival som Memory Wax har anordnat i samarbete med Rörelsen-koreografer i Skåne och Sommarscen Malmö under 2006, 2007 och 2008.

Programmet innehöll lokala och internationella dansare, musiker och artister från Spanien, Kuba, Japan, Israel, Grekland, Holland, Sverige, Danmark och Norge. Transit – stad i rörelse har under de tre åren räknat med totalt 120 gästartister och 12 000 åskådare med föreställningar på olika platser i Västra Hamnen i Malmö och Lund.

Bakgrund

2006: Johanna Jonasson och Miguel Azcue, konstnärliga ledare för Memory Wax, reste till Havanna, Kuba, för att samarbeta och delta i utomhus och dansfestivalen Habana Vieja: Ciudad en Movimiento. Samma år, en varm sommardag i juli, presenterades Transit – stad i rörelse i Sommarscen Malmö’s gedigna program i Västra hamnen i Malmö för första gången. Programmet omfattade 26 lokala artister samt 2 internationella gästspel från Danmark/Israel samt Israel/Frankrike och drog fram längs Sundspromenaden i en färgstark kavalkad av dans och musik.

2007: Transit – stad i rörelse blev medlem i Ciudades que Danzan (Städer som dansar), ett nätverk med mer än 30 festivaler runt om i Europa och Latinamerika. Detta öppnade upp för nya intressanta internationella samarbeten. Programmet kunde erbjuda Malmö publiken 41 lokala och nationella artister och 3 internationella gästspel från Kuba, Holland och Spanien. Festivalen invigdes med en föreställning på Pildammsteatern i Malmö och fortsatte följande dag längs med Sundspromenaden i Västra Hamnen. En fotoutställning av bilder från festivalen genomfördes senare på hösten i Inkonst foajé.

2008: Transit – stad i rörelse fortsatte att växa detta året med 68 musiker och dansare. Detta var första året som vi även gjorde ett framträdande i Lund. Programmet inkluderade grupper från Danmark, Grekland, Holland, Japan, Norge, Spanien och Sverige.

Transit – stad i rörelse är inspirerad av den Kubanska dansfestivalen Habana Vieja: Ciudad en Movimiento. 2010 och 2011 skapade vi City Hoppers ett mindre, mer flexibelt och mobilt arrangemang. Vårt syfte var att skapa möjligheter även för andra städer i Skåne och dess invånare att återupptäcka stadens landskap och arkitektur med dans och platsspecifika föreställningar.

Transit – stad i rörelse genomfördes med stöd av Sommarscen Malmö, Rörelsen – koreografer i Skåne, Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Kultur Skåne, Malmö Kulturnämnd och Sparbanksstiftelsen Skåne.